Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597

Hur påverkas en familj av att ett barn får diabetes?

Tomas är en glad 8-åring som spelar fotboll, innebandy, klarinett, simmar och går på scouter. Han går i 3:an och bor med sina föräldrar och storebror i Tokarp. Han är precis som andra 9-åringar men något skiljer Tomas från andra pojkar, han har diabetes. Trots att det inte syns på utsidan förändrar det livet ganska mycket för en 9-åring. Tomas tar mellan 6-9 insulinsprutor om dagen och kontrollerar sitt blodsocker med ett stick i fingret eller tån lika ofta. Han behöver alltid tänka på vad han äter.

När Tomas var 3 år märkte både hans föräldrar och dagispersonalen att han började kissa mycket, han var också törstig jämt och magrade. När Tomas åkte till Vårdcentralen upptäckte man att han hade diabetes typ 1, barndiabetes. Tomas lades in på sjukhus där han och familjen fick lära sig om diabetes; hur man kontrollerar sitt blodsocker, tar insulinsprutor, hur och vad man ska äta. Det är mycket att lära sig när man fått diabetes.

En vanlig skoldag börjar med att mamma eller pappa kontrollerar Tomas blodsocker. Då sover Tomas fortfarande. Mamma och pappa hjälper Tomas att ge insulinsprutan till frukosten. I skolan hjälper personalen Tomas att kolla blodsocker och ge insulinspruta. Alla i skolan och på fritids är mycket hjälpsamma berättar mamma Jana. Om Tomas inte gillar skolmaten måste han ändå äta upp för att balansera insulinet. Äter han inte tillräckligt med mat eller maten dröjer, får han en insulinkänning och mår dåligt och kan svimma. Å andra sidan kan han aldrig äta något utan att samtidigt ta en insulinspruta, då blir blodsockret alltför högt och han kan må illa och kräkas istället. Han behöver alltid ha med sig något att äta om han får en känning.

Hela familjen påverkas av att Tomas har diabetes och man tänker mer på maten nu. Mycket grönsaker har de alltid ätit men nu snålar de med socker och vitt mjöl. Storebror Martin minns att de brukade dricka juice till frukost innan Tomas blev sjuk, något som de slutat med på grund av juicens höga sockerinnehåll. Tomas får äta godis men bara 15-20 gram, ca 3 kolor per gång. Att äta en hel godispåse är helt otänkbart, förklarar pappa Anders.

Tomas lever ett normalt liv trots sin diabetes. Sjukdomen ska inte få begränsa honom, tycker föräldrarna som låter Tomas få göra alla aktiviteter som han vill och anpassar måltider och mellanmål efter aktiviteterna. Barndiabetes är en livslång obotlig sjukdom som kan medföra en ökad risk för bland annat kärlskador och problem med synen och njurarna om man inte har kontroll över blodsockernivån. Man får lov att vänja sig, säger mamma Jana, och erkänner att det är ganska tröttande att behöva kontrollera Tomas blodsocker varje eller varannan natt, en eller flera gånger, och att aldrig kunna koppla bort oron för Tomas. Livet blir aldrig riktigt som vanligt igen.

Text och bild: Karin Ström Lehander

Kontakta oss
Barndiabetesfonden
Gränsliden 10
582 74 Linköping
Telefon: 013-10 56 90
kansli@barndiabetesfonden.se
Om oss
Barndiabetesfonden stödjer forskning vars syfte är att förebygga, bota eller lindra diabetes hos barn och ungdomar. Varje gåva är viktig och skänker hopp om nya framsteg och genombrott.
Org.nummer: 822001-9072  |  Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597
Barndiabetesfondens beskyddare: H.K.H. Kronprinsessan Victoria