Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597

Tufft arbete 24/7/365

Hemligheten bakom ett lågt HbA1c (genomsnittliga blodsockernivån under de senaste 2-3 månaderna) är tufft arbete: 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, 365 dagar om året.

Den där natten när Linn fick diagnosen diabetes typ 1 hade vi egentligen ingen aning om vad som väntade oss. Vi hade begränsat med kunskap om sjukdomen. Vi lovade Linn att vi skulle läsa in oss på området så vi skulle kunna ge henne bästa möjliga förutsättningar att klara livet. Vi lovade också varandra att Linn inte skulle få några komplikationer vid 25-års ålder på grund av att vi inte hade gjort vårt yttersta.

Det finns många vetenskapliga bevis för att bra blodsockerkontroll lönar sig i form av att komplikationerna kommer senare och blir färre. Som förälder gäller det att ta ansvar och göra sitt yttersta så att barnet mår bra idag men också imorgon.

Alla som känner oss vet att vi tror på en strikt regim med några få undantag vid speciella tillfällen. Vi vet att allting har ett pris. Antingen betalar vi nu eller så får Linn betala senare med ränta.

Regelbundna vanor och tider är enormt viktigt för att Linn ska uppnå bra blodsockerkontroll.

Linn äter regelbundet   Linn utför fysisk aktivitet dagligen
Linn äter regelbundet med reglering av mängd och innehåll. Som förälder gäller det att tänka till och komponera maten på bästa sätt, räkna kolhydrater och fibrer, för om möjligt ge rätt mängd insulin. Frukost serveras klockan 06:00 vardag som helg, även när man är trött och känner för att sova.
 
Till regelbundna vanor hör också daglig intensiv fysisk aktivitet, även när regnet öser ner och man inte har någon lust. Fysisk aktivitet är bra för alla människor men om Linn hoppar över ett träningspass märks det på blodsockervärdena direkt. Det är lätt att komma i obalans.
     
Linn tar 6 insulininjektioner/dag   Linn kollar blodsockret cirka 10 gånger/dag
Linn tar 6 insulininjektioner/dag. Nu är det förstås inte så enkelt att bara ta sprutorna. Det finns många faktorer att ta hänsyn till när man ska dosera insulinet: mängden kolhydrater i maten, blodsockervärdet innan måltid, hur mycket aktivt insulin som finns kvar i kroppen från tidigare givna doser, den fysiska aktivitetsnivån före respektive efter måltiden - och för att krångla till det lite extra så påverkar stress, tillväxt och infektioner mycket.
 
Linn kollar blodsockret cirka 10 gånger/dag samt lämnar urinprov varje morgon. Det finns inget värde i att ta prover utan att ta ställning till resultatet så inför varje mätning har vi en specifik frågeställning: Klarar hon promenaden till skolan utan att få känning? Gav vi rätt insulindos till middagen? Är yrseln tecken på lågt eller högt blodsocker?
     

Några andra framgångsfaktorer för att uppnå bra blodsockerkontroll:

  • Vi försöker leva efter våra ledord: balans och harmoni.
  • När Linn känner trygghet är hon inte rädd för att få känningar. Hon konstaterar bara lugnt att hon är yr.
  • Inte äta för mycket vid en känning. Vi ger Linn 2 druvsocker och 1 glas vatten när hon har känning. Om hon har varit extremt aktiv innan känningen och det är mer än en timme kvar till nästa måltid brukar vi komplettera med en liten bit frukt 30 minuter senare. Likaså om Linn ska vara fysiskt aktiv direkt efter känningen, då brukar vi komplettera med en liten bit frukt 15 minuter senare. När Linn precis hade fått diabetes kompletterade vi med en knäckemacka och 1 dl mjölk vilket många gånger resulterade i ett blodsockervärde över 20 mmol/l.
  • Linn äter middag klockan 18:00 och frukost klockan 06:00. Faktum är att kvällen och natten är lång och påverkar HbA1c mer än man tror. Under en tid tog vi enormt många blodsockervärden på natten och då fann vi att Linn bör somna med ett blodsockervärde mellan 3,5 och 4,5 mmol/l för att vakna med ett bra värde på morgonen.

Allting har ett pris. Antingen betalar vi nu eller så får Linn betala senare med ränta i form av komplikationer. Det är ett tufft arbete 24/7/365 men för oss är valet självklart, vi har bara Linn till låns. Den störda nattsömnen tar ut sin rätt i perioder. Mitt problem är inte att kolla blodsockret, det kan jag göra i sömnen - men för att tolka värdet måste jag vakna till ordentligt och därefter har jag svårt att somna om.

Vi är fullt medvetna om att diabetes är en individuell sjukdom, det finns inga regler utan undantag. Det som fungerar för oss kanske inte fungerar för dig och tvärtom. Om du som läser det här blogginlägget inte har diabetes så hoppas vi att du har fått en bättre förståelse för hur det kan vara att leva med ett barn med diabetes. Om du som läser det här har diabetes eller har ett barn med diabetes så hoppas vi att vi har gett dig inspiration att kämpa vidare, just for today som John C. Maxwell brukar säga.

Skrivet av: Anna, mamma till Linn som fick diabetes typ 1 den 11 januari 2009

Besök gärna vår hemsida

Skicka e-post

Kontakta oss
Barndiabetesfonden
Gränsliden 10
582 74 Linköping
Telefon: 013-10 56 90
kansli@barndiabetesfonden.se
Om oss
Barndiabetesfonden stödjer forskning vars syfte är att förebygga, bota eller lindra diabetes hos barn och ungdomar. Varje gåva är viktig och skänker hopp om nya framsteg och genombrott.
Org.nummer: 822001-9072  |  Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597
Barndiabetesfondens beskyddare: H.K.H. Kronprinsessan Victoria