Först: Ja, godis är gott! Det framgår av själva namnet, och alla barn i alla länder älskar sötsaker! Det hör till kroppens mest grundläggande behov eftersom socker är drivmedlet som hela tiden ska förbrännas. Det är grymt och mot naturen att inte få äta socker. Och grymma vill vi ju inte vara, varken föräldrar eller diabetesteam. Och förresten så tål ju en som har diabetes också att äta socker, och givetvis fett, och äggviteämnen, ja allting, precis som normala barn. Bara
man anpassar insulinet! Det budskapet är mycket spritt. Nyligen hörde jag resultatet från en nationell undersökning om vad människor i Sverige vet om diabetes, genomförd på uppdrag av några aktiva föräldrar i Södra Sverige (lovvärt initiativ!). Dock: man beklagade att en hel del människor hade svarat fel
därför att de trodde att barn med diabetes inte kan äta vad som helst! (Talar för kunskap om diabetes hos barn!) Men rätt svar var nämligen att barn med diabetes kan äta som alla andra!! (Och några frågor i enkäten fanns inte om diabeteskomplikationer för det ville man nog inte skrämmas med!)
Man ska varken vara grym eller skrämmas i onödan, men oftast bör man vara ärlig. Tunn is, bilar, eld är farligt. Det är inte lika farligt att vara uppe väldigt sent på kvällarna, hoppa över frukost, gå omkring barfota ute när det är blött och kallt, men i längden kan man bli sjuk. Det måste föräldrar våga förklara, och stå för! Visst, barn med diabetes blir inte akut dåliga av socker, eller godis, även om hyperglykemi kan ge dem obehagliga symtom, liksom efterföljande hypoglykemi, och det kan för en del patienter gå rätt bra att passa ihop sötsaker med måltider, och anpassa insulindoser, så att blodsockerbalansen förblir god. De kan ha lärt sig räkna ut hur många gram kolhydrater de klarar av med 1 enhet insulin genom att beräkna hur många gram kolhydrater de ätit under en måltid, eller under alla dagens måltider, och sen dividerat med antalet insulinenheter givna till måltiden/måltiderna. Det ger ju en bild av hur många gram kolhydrater som klaras av med en enhet insulin, under förutsättning att effekten blev god och blodsockret inte steg mer än högst 2-3 mmol/l efter måltiden. Således, om ett barn till en måltid har ätit 50 gram kolhydrater och tagit 5 enheter insulin så borde det betyda, i princip, att det går åt 1 enhet insulin för varje 10 g kolhydrater barnet äter. Men sen inser ju var och en att effekten blir olika om kolhydraterna är rena, i godis, eller om de ligger blandade i en måltid med fett, äggviteämnen, fibrer etc!
En del barn och ungdomar klarar på ett skickligt sätt, med hjälp av flitig blodsockerbestämning, kunskap om kolhydrater och insulineffekt, och disciplin, att anpassa sina insulindoser så att de klarar rätt stor variation i kolhydratmängder och tider för måltider, men de flesta klarar det inte, varken barn eller vuxna! Därför är det falskt att säga att man kan äta som alla andra, äta normalt, om man har diabetes! Det är mycket svårt att klara bra blodsockerbalans! Det blir åtminstone lite lättare om man har regelbundna insulindoser, till regelbundna måltider, med så regelbunden mängd kolhydrater som möjligt!
Johnny Ludvigsson, professor (publicerad i Sticket nr 1/2009)